“Bijna iedereen houdt het eerst voor een slechte grap: het knalrood van het drankje Campari zou simpelweg ’luizenbloed’ zijn. Op Lanzarote gedijt de vijgencactus (dieprood). Halverwege de 19e eeuw werd deze ingevoerd uit Mexico, omdat de Europese textielindustrie dringend behoefte had aan kleurstoffen.
De Cactus Opuntia is namelijk de favoriete voedingsbodem van de cochenille. En deze enkele millimeters grote, grijswitte schildluis levert een diep karmijnrood.
De luizen worden uitgezet op de cactusbladen, voeden zich met het plantensap en vermeerderen zich. Iedere 2 tot 3 maanden worden de nieuwe neten handmatig met spatels van de stekelige vijgencactus geschraapt. Nadat ze gewassen zijn, worden de luizen in heet water gedood en daarna gedroogd en vermalen. Voor een kilo verfstof zijn miljoenen luizen nodig. Aanvankelijk leek de teelt van cochenilleluizen een grootse toekomst beschoren, maar een generatie verder was de handel voorbij door de ontdekking van het goedkopere synthetische aniline. De meeste plantages gaven het op. Het natuurlijke cochenillerood wordt tegenwoordig slechts gebruikt voor wat snoepgoed, likeuren, cosmetica en medicijnen.”
Uit reisgids Marco Polo-Lanzarote
WORKSHOP
VERVEN MET COCHENILLE
De rode kleur van de cochenille geeft ons kleur en warmte in de winter.
Het verven met cochenille is een zeer interessante bezigheid vanwege de veelheid van tinten die te verkrijgen zijn. Ik wil met jullie wol en zijde verven dat kan bewerkt worden met ‘shibori’.
Het ecoprinten kan gecombineerd worden met shibori .
Koud voorbeitsen bij lontwol ! Heeft een groot voordeel omdat de wol dan nog niet vervilt.
SHIBORI en ECOPRINT
Het is mooi om de “Japanse reserveringstechniek, shibori genaamd te combineren met het natuurlijk verven.Het is het plooien, afbinden, naaien, snoeren,…in combinatie met het printen. Daarna wordt de stof geverfd.
Het Ecoprinten in de winter . Gedroogde eucalyptus is voorhanden.
De zijde kan een sjaal, een kussen,...worden. Kleine witte kledingstukken kunnen ook bewerkt en geverfd worden. Er zijn veel mogelijkheden.
Wanneer? zaterdag 5 november 2022 Van 9:30 tot 17:30 uur
Kosten? 75 euro cochenille verfbaden, beits , eucalyptus en afbindmateriaal inbegrepen.
-Wol en stoffen (ook gebeitste) zijn te koop in het atelier.
-Je kan altijd je eigen materiaal meebrengen. Merinowol, zijde, breiwol, wollen en zijde stof in wit of
naturelkleur. Accessoires zoals een wollen muts, sjaal, handschoenen, zijden bloesje kunnen gebruikt
worden.
-Bij inschrijving stuur ik jullie een materiaallijst.
-Lunchpakket meebrengen.
Info en inschrijven: